Procedura bezpieczeństwa dotycząca zapobiegania chorobom zakaźnym, w tym COVID-19
Procedura bezpieczeństwa dotycząca zapobiegania chorobom zakaźnym, w tym COVID-19
§1. PODSTAWA PRAWNA OPRACOWANIA PROCEDURY
- Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12 sierpnia 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz. U. 2020 poz. 1386);
- Wytyczne zachowania bezpieczeństwa zdrowotnego Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 31 marca 2022r. dla przedszkoli, oddziałów przedszkolnych w szkole podstawowej oraz instytucji opieki nad dzieckiem do lat 3, wydane na podstawie art. 8a ust. 5 pkt. 2 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2021r.poz.195).
§2. POSTANOWIENIA OGÓLNE
- Procedura określa zasady bezpieczeństwa zdrowotnego oraz dotyczy zapobiegania chorobom zakaźnym, w tym Covid-19. Dotyczy wszystkich pracowników Przedszkola Miejskiego nr 11 im. Tony Halika w Toruniu oraz rodziców, dzieci uczęszczających do placówki.
- Celem procedury jest:
- zminimalizowanie zagrożeń zakażenia chorobami zakaźnymi;
w tym COVID -19.
- zminimalizowanie zagrożeń zakażenia chorobami zakaźnymi;
- Rodzic świadomy odpowiedzialności i zagrożeń, decyduje się na przyprowadzenie dziecka do placówki w okresie epidemii.
§3. ZASADAMI OPIEKI NAD DZIEĆMI I ORGANIZACJA PRACY PRZEDSZKOLA
- Godziny otwarcia przedszkola uzależnione są od możliwości organizacyjnych placówki (przyznania ilość etatów przez organ prowadzący), deklaracji rodziców o czasie pobytu dziecka w przedszkolu oraz stanu epidemii na terenie miasta Torunia. Maksymalny czas pracy przedszkola ustala się w godzinach 6:00 – 16:30.
- Przyprowadzanie dzieci odbywa się do godz. 8: 00.
- Ze względów organizacyjnych, wyznaczone zostają stałe grupy do „schodzenia i rozchodzenia się dzieci” w godzinach 6:00-8:00 i 14:00-16:30.
- Do wyznaczonych sal, w miarę możliwości, przydzielane są stałe dzieci, nauczyciele oraz pracownik obsługi.
- Zmiana pracownika oraz łączenie grup dzieci poza czasem wskazanym w ust. 3, może nastąpić tylko w wyjątkowych sytuacjach (np. usprawiedliwiona nieobecność pracownika).
- W jednej sali może przebywać maksymalnie 25 dzieci, plus 3 dzieci z Ukrainy.
- W ciągu dnia zalecane jest czyszczenie użytych zabawek przez dzieci.
- Zaleca się wietrzyć sale, części wspólne (korytarze) przynajmniej w czasie gdy dzieci nie przebywają w sali oraz, w razie potrzeby, również w czasie zajęć.
- W każdej sali powinien znajdować się termometr bezdotykowy. Należy uzyskać zgodę rodziców/opiekunów na pomiar temperatury ciała dziecka, jeśli zaistnieje taka konieczność, w przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych.
- Rekomenduje się zapewnić taką organizację pracy i jej koordynację, która uniemożliwi nadmierne grupowanie się osób (dzieci).
- Zaleca się, w miarę możliwości, dopilnowanie stosowania przez dzieci ogólnych zasady higieny w tym m.in: częste mycie rąk (po przyjściu do placówki należy bezzwłocznie umyć ręce), ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust, nie dzielenie się zaczętym jedzeniem (uczenie dzieci zasady: nie dawaj gryza koledze, nie dawaj łyka koledze, nie liż zabawki).
- Rekomenduje się aktywność fizyczną u dzieci poprzez m.in. korzystanie przez dzieci z pobytu na świeżym powietrzu, optymalnie na terenie podmiotu, ale z możliwością skorzystania z terenów rekreacyjnych.
- Sprzęt na placu zabaw lub boisku, należącym do podmiotu, powinien być regularnie czyszczony z użyciem detergentu.
- Należy regularnie myć ręce wodą z mydłem oraz dopilnować, aby robiły to dzieci, szczególnie po przyjściu do placówki, przed jedzeniem i po powrocie ze świeżego powietrza, po skorzystaniu z toalety.
- Zaleca się wywieszenie w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych plakatów z zasadami prawidłowego mycia rąk, a jeśli są dozowniki z płynem do dezynfekcji rąk – instrukcje (tam, gdzie jest taka potrzeba również w innych wersjach językowych).
- Oznaczone zostają miejsca zabaw terenowych oraz wyjścia do przyprowadzania i odbioru dzieci z przedszkola oraz pracowników.
- Rekomenduje się monitoring codziennych prac porządkowych, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości sal zajęć, pomieszczeń sanitarno-higienicznych, ciągów komunikacyjnych, mycie powierzchni dotykowych – poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów, klawiatur, włączników.
- Ewidencjoner obsługuje pracownik przedszkola.
§4. ZASADY PRZYPROWADZANIA I ODBIERANIA DZIECI Z PRZEDSZKOLA
- Rodzice/opiekunowie powinni przestrzegać obowiązującego regulaminu placówki w szczególności zasad związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym.
- Zaleca się, aby opiekunowie odprowadzający dzieci mogli wchodzić do budynku placówki lub na teren placówki, zachowując zasadę 1 rodzic/opiekun dzieckiem/dziećmi.
- Rekomenduje się ograniczyć przebywanie osób trzecich w placówce (tylko osoby bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej). Są one zobowiązane do przestrzegania regulaminu przedszkola w szczególności zasad związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym. Dodatkowo zaleca się higienę rąk.
- W przypadku odbywania przez dziecko okresu adaptacyjnego w placówce rodzic/opiekun za zgodą dyrektora placówki może przebywać na terenie placówki z zachowaniem środków ostrożności (tylko osoba zdrowa).
- Rodzice/opiekunowie dzieci, które do placówki przyniosą zabawkę, powinni zadbać o regularne czyszczenie / pranie /ew. dezynfekcję zabawki.
- Należy zapewnić sposoby szybkiej komunikacji z rodzicami/opiekunami dziecka.
- Jeśli pracownik podmiotu zaobserwuje u dziecka objawy mogące wskazywać na infekcję choroby zakaźnej należy odizolować je w odrębnym pomieszczeniu lub wyznaczonym miejscu niezwłocznie powiadomić rodziców/opiekunów w celu pilnego odebrania dziecka z podmiotu.
- Dziecko nie powinno zabierać ze sobą do placówki oraz wynosić z placówki niepotrzebnych przedmiotów i zabawek.
- Zaleca się noszenie maseczek przez rodziców/opiekunów podczas przebywania w sali przedszkolnej, np.: podczas zajęć otwartych, drzwi otwartych, zebrania.
- Rodzic/opiekun powinien wypełnić Oświadczenie rodzica/opiekuna prawnego dziecka w związku z uczestnictwem w uroczystościach/innych formach organizowanych na terenie Przedszkola Miejskiego Nr 11 w Toruniu w związku ze stanem epidemii Covid-19 (załącznik 1) przed uczestnictwem w ww. spotkaniach w przedszkolu.
- Rodzic/opiekun wypełnia Oświadczenie rodzica/opiekuna prawnego dziecka w związku z uczestnictwem w zajęciach/wycieczce/innych formach organizowanych poza terenem Przedszkola Miejskiego nr 11 w Toruniu w związku ze stanem epidemii Covid-19 (załącznik 2) przed uczestnictwem dziecka ww. wydarzeniach.
§5. ZADANIA PRACOWNIKÓW W OKRESIE ZAGROŻENIA EPIDEMIĄ:
1. Dyrektor:
1) Ustala regulaminy wewnętrzne i dostosowuje procedury obowiązujące w placówce do wymogów GIS, określa szczegółowe zasady bezpieczeństwa zdrowotnego w tym m.in. stosowania maseczek zasłaniających nos i usta.
2) Współpracuje z organem prowadzącym m.in. w celu zapewnienia odpowiednich środków do dezynfekcji oraz ochrony osobistej.
3) Przekazuje rodzicom informację o czynnikach ryzyka zachorowania na chorobę zakaźną.
4) Zapewnia środki ochrony osobistej dla pracowników (rękawiczki, maseczki, fartuchy, dozowniki itd.) oraz środki do dezynfekcji rąk i powierzchni.
5) Dyrektor i wicedyrektor monitoruje codzienne prace porządkowe, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych – poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków, toalet, klawiatury, włączników.
6) Dyrektor powiadamia organ prowadzący przedszkole oraz kuratorium oświaty o zagrożeniu epidemiologicznym w przedszkolu.
2. Pracownicy:
1) Obowiązkiem każdego pracownika jest zapoznanie się z aktualnymi wytycznymi GIS, MEN, Ministra Zdrowia oraz do bezwzględnego przestrzeganie wszelkich procedur, zarządzeń, regulaminów obowiązujących na terenie przedszkola związanych z zapobieganiem i zminimalizowaniem zagrożeń zakażenia chorobą zakaźną, w tym choroby COVID-19.
2) Do pracy mogą przychodzić tylko zdrowi pracownicy, bez jakichkolwiek objawów choroby zakaźnej.
3) W przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych, wysoka temperatura, suchy kaszel, trudności z oddychaniem, pracownik nie powinien przychodzić do pracy, powinien pozostać w domu i skontaktować się telefonicznie z lekarzem.
4) Zaleca się, aby pracownicy kuchni unikali kontaktu bezpośredniego z dziećmi i innymi pracownikami przedszkola.
5) Przy każdym wejściu/wyjściu z przedszkola pracownik zobowiązany jest do dezynfekcji rąk.
6) Pracownicy świadczą pracę wg ustalonego przez pracodawcę harmonogramu pracy, oraz harmonogramu dyżurów.
7) Przy organizacji żywienia (kuchnia) w instytucji, należy zapewnić warunki higieniczne wymagane przepisami prawa.
8) Korzystanie z posiłków musi być bezpieczne, w miejscach do tego przeznaczonych.
3. Pracownicy dyżurujący:
1) Pracownicy obsługi będący na dyżurze zobowiązani są do zaprowadzenia/odprowadzenia dziecka do odpowiedniej sali/wyjścia i odbicia karty ewidencjonera na początku i na końcu pobytu dziecka w przedszkolu.
2) Pracownicy dyżurujący zobowiązani są do dezynfekcji rąk oraz zachowania wszelkich procedur bezpieczeństwa zdrowotnego.
3) Pracownik dyżurujący zobowiązany jest do poinformowania rodzica wchodzącego do sali do założenia maseczki na nos i usta.
4. Nauczyciele:
1) Nauczyciele mają obowiązek zapoznania się z wytycznymi GIS, MEN i Ministra Zdrowia, każdą aktualizacją oraz przestrzegania zawartych w wytycznych i procedurach zaleceń.
2) Nauczyciel stawia się do pracy według ustalonego harmonogramu (siatki pracy).
3) Po przyjściu do pracy, udaje się do wyznaczonej sali i tam oczekuje na dzieci.
4) Nauczyciel odpowiada za właściwą organizację procesu dydaktyczno – wychowawczo-opiekuńczego:
a) realizuje program i zawarte w nim założenia podstawy programowej;
b) sprawuje opiekę nad dziećmi, przestrzegając zasad bezpieczeństwa i higieny (przestrzegając procedur związanych z zapobieganiem rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych);
c) rozmawia z dziećmi w zrozumiały dla nich sposób, tłumacząc dlaczego oczekujemy od nich zmian innych niż dotychczas, stawiając za najważniejsze zapewnić dzieciom opiekę i poczucie bezpieczeństwa;
d) zwraca uwagę, aby dzieci często i regularnie myły ręce, szczególnie przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety i po powrocie z zajęć na świeżym powietrzu. Utrwala prawidłowe etapy dokładnego mycia rąk i ich dezynfekcji, stawiając siebie za wzór;
e) adaptuje i modyfikuje formy przeprowadzanych zabaw, zajęć i ich treści do zaistniałej sytuacji;
f) unika organizowania większych skupisk dzieci w jednym pomieszczeniu;
g) wyznacza dla dzieci stałe miejsca przy stoliku;
h) organizuje formy współpracy z rodzicami ustalone na pierwszym zebraniu grupowym z zachowaniem odpowiednich wytycznych ustalonych przez dyrektora: (rodzic uczestniczy w wybranej formie po wypełnieniu oświadczenia i uczestniczy w spotkaniu w maseczce);
i) dopuszcza się organizowanie wyjść poza teren placówki, w najbliższym jej otoczeniu, np. spaceru wokół przedszkola lub wycieczek, rekomenduje się pobyt na świeżym powietrzu;
j) nie organizuje wycieczek środkami komunikacji miejskiej MZK;
k) miejsce docelowe wycieczki powinno być sprawdzone przez nauczyciela pod kątem zapewnienia odpowiednich warunków sanitarno-higienicznych
5) Nauczyciel odpowiada za ustalenie szybkiego kontaktu telefonicznego i poprzez e-dziennik z rodzicami.
6) Nauczyciel jest zobowiązany do obserwacji dzieci będących pod jego opieką pod kontem zdrowotnym. Jeśli dziecko przejawia niepokojące objawy choroby należy je odizolować i niezwłocznie powiadomić rodziców/opiekunów w celu odebrania dziecka z przedszkola.
7) Nauczyciel współpracuje z rodzicami/opiekunami w zakresie higieny dzieci oraz zdrowia.
8) Nauczyciel ma obowiązek informowania rodziców o postępach rozwojowych dziecka, procesie wychowawczo-dydaktycznym i adaptacji. Jest odpowiedzialny za nawiązanie kontaktu z rodzicami / opiekunami dziecka.
9) Nauczyciel ustala z rodzicami dni i godziny konsultacji indywidualnych.
10) Nauczyciel w przypadku informacji o wystąpieniu choroby zakaźnej zobowiązany jest bezzwłocznie do poinformowania o tym fakcie dyrektora.
5. Pracownicy obsługi:
- Przeprowadzają systematycznie dezynfekcję wszystkich przedmiotów, z którymi miały styczność dzieci w salach dydaktycznych, ściśle z zaleceniami producenta, (ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń, przedmiotów, tak aby dzieci nie były narażone na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji).
- Pracownicy obsługowi zapewniają bieżącą dezynfekcję stołów, krzeseł, toalet dzieci i pracowników.
- Pracownicy obsługowi utrzymują w czystości ciągi komunikacyjne, dezynfekują powierzchnie dotykowe – poręcze, klamki i powierzchnie płaskie, w tym klawiatury, wyłączniki, wózki kuchenne, windy.
- Konserwator/starszy rzemieślnik zobowiązani są do przeprowadzania dezynfekcji sprzętu na terenie przedszkolnym, po pobycie na nim dzieci; dezynfekcji wind.
- Pracownicy obsługowi zobowiązani są do mycia naczyń i sztućców wielorazowych w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze minimum 600 i wyparzania.
- Pracownicy zobowiązani są do raportowania codziennych prac porządkowych w specjalnym zeszycie prac porządkowych (rejestr czynności porządkowych).
6. Pracownicy kuchni i specjalista ds. zaopatrzenia i żywienia:
- Zobowiązani są przestrzegania warunków wymaganych przepisami dotyczących funkcjonowania zbiorowego żywienia GMP, HACCAP.
- Personelowi kuchennemu nie zaleca się kontaktowania z dziećmi oraz personelem opiekującym się dziećmi.
- Pracownicy kuchni korzystają z toalety znajdującej się przy kuchni.
- Pracownicy kuchni zobowiązani są do zwracania szczególnej uwagi na utrzymanie wysokich standardów higieny, mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców. Oprócz higieny osobistej i noszenia fartuchów zobowiązani są do używania rękawiczek ochronnych.
- Pracownicy kuchni zobowiązani są po zakończonej pracy do gruntownego dezynfekowania powierzchni, sprzętów i pomieszczeń zaplecza kuchennego.
- Pracownicy kuchni wkładają przygotowany posiłek do windy /wystawiają go poza obszar kuchni, gdzie odbierany jest przez personel wyznaczony do podawania posiłku dzieciom/. Wystawiają poza obszar kuchni posiłek przygotowany do transportu do drugiego budynku.
- Winda i wózki którymi jest przewożona żywność są dezynfekowane po każdym transporcie posiłku. Dezynfekcji dokonują pracownicy obsługowi.
- Starszy rzemieślnik/konserwator zobowiązani są do dezynfekcji pojazdu służbowego służącego do przewożenia posiłków.
- Specjalista ds. zaopatrzenia i żywienia zobowiązany jest do dbania o czystość magazynu z żywnością.
- Specjalista ds. zaopatrzenia i żywienia zobowiązany jest do wydawania towaru szefowej kuchni zgodnie z ustaleniami.
- Specjalista ds. zaopatrzenia i żywienia zobowiązany jest do ustalenia z dostawcami sposobu i częstotliwości dostaw.
§6. DOSTAWY PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH
- Dostawy żywności w miarę możliwości odbywają się dwa razy w tygodniu z wyjątkiem pieczywa i mięsa.
- Produkty, które nie muszą być spożywane tego same samego dnia pozostają w piwnicy/magazynie w wyznaczonym miejscu.
- Dostawca nie wchodzi na teren przedszkola, towar zostawia za bocznymi drzwiami.
- Specjalista ds. zaopatrzenia i żywienia oraz starszy rzemieślnik dba o higieniczny odbiór towarów i dostaw.
- Starszy rzemieślnik/konserwator dezynfekuje klatkę schodową, którą dostarczana jest żywność do kuchni.
§7. ZASADY POSTĘPOWANIA W PRZYPADKU PODEJRZENIA ZAKAŻENIA CHOROBĄ ZAKAŹNĄ, W TYM COVID-19
- Każdy rodzic i pracownik przedszkola na bieżąco powinien śledzić informacje GIS i Ministra Zdrowia, dostępne na stronach www.gis.gov.pl lub www.gov.pl/web/koronawirus oraz informacje i komunikaty dyrektora przedszkola umieszczane na stronie internetowej pm11torun.com.pl.
- Do pracy w podmiocie powinny przychodzić jedynie osoby bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych lub chorobę zakaźną.
- Zaleca się, aby do placówki przychodziły dzieci bez objawów choroby infekcyjnej lub sugerujących chorobę zakaźną. Dotyczy to także ich opiekunów.
- W przypadku wystąpienia u pracownika będącego na stanowisku pracy objawów choroby zakaźnej dyrektor placówki odsuwa go od wykonywanych czynności, jeśli jest taka konieczność wzywa pomoc medyczną.
- W przypadku zaobserwowania niepokojących objawów choroby u dziecka należy niezwłocznie skontaktować się z rodzicem/opiekunem, w celu ustalenia dalszego toku postępowania.
- Rekomenduje się wyznaczenie i przygotowanie (m.in. wyposażenie w środki ochrony indywidualnej, środki myjące, preparat dezynfekujący) pomieszczenia lub wydzielenie obszaru, w którym będzie można czasowo odizolować osobę w przypadku wystąpienia objawów chorobowych.
- Zaleca się ustalenie miejsca, w którym przebywała osoba z niepokojącymi objawami sugerującymi infekcję lub chorobę zakaźną oraz przeprowadzenie dodatkowego sprzątania zgodnie z procedurami podmiotu, a także umycie/zdezynfekowanie powierzchni dotykowych (klamki, poręcze, uchwyty itp.).
- Zaleca się bieżące śledzenie obowiązujących przepisów prawa w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego oraz informacji Ministra Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego.
§8. POSTANOWIENIA KOŃCOWE
- Procedura obowiązuje do odwołania.