Jadłospis

Szanowni Państwo,

Rodzice dzieci, którzy nie chcą, aby napoje podawane do posiłków czy określone potrawy (np. pierogi leniwe itp.)  były dosładzane, proszeni są o pisemną informację, którą należy przekazać nauczycielom grupy. Informacja ta zostanie przekazana pracownikom kuchni w celu przygotowania odrębnych posiłków dla ww. dzieci.

Uwaga: Woda dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu oraz do wszystkich posiłków!

PONIEDZIAŁEK – 06.10.2025

ŚNIADANIE 

  • kawa Inka z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • ser żółty
  • pomidorki koktajlowe

Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • koktajl mleczno-owocowy /wyrób własny/
  • biszkopty bez cukru
  • marchewka do chrupania

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • zupa wiejska z zacierką
  • ziemniaki z zieleniną
  • eskalopki drobiowe
  • surówka z pora, marchwi i jabłka
  • kompot owocowy

Alergeny: 1,3,7,9

WTOREK – 07.10.2025

ŚNIADANIE

  • kakao
  • bułka wiejska z masłem
  • twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
  • jabłko

Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • herbata z owoców leśnych
  • kaszka manna polana musem malinowym

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • zupa grochowa
  • kasza gryczana biała na sypko
  • duszony schab w sosie śliwkowym
  • surówka z kapusty czerwonej i jabłka
  • napar z pokrzywy

Alergeny: 1,3,7,9

ŚRODA – 08.10.2025

ŚNIADANIE

  • kawa Anatol z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • pasta mięsno-warzywna /wyrób własny/
  • ogórek kiszony

Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • mleko
  • paluch warkocz
  • śliwki banan, kiwi

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • krem z warzyw białych z groszkiem ptysiowym
  • ziemniaki z zieleniną
  • udko pieczone
  • mizeria na jogurcie greckim
  • kompot jabłkowy

Alergeny: 1,7,9

CZWARTEK – 09.10.2025

ŚNIADANIE

  • zacierka na mleku
  • bułka wiejska z masłem
  • nutella /wyrób własny/
  • marchewka do chrupania

Alergeny: 1,3,7,11

II ŚNIADANIE

  • herbata owocowa
  • makaron z ananasem, bananem i winogronem  i brzoskwinią
  • gofry kokosowe

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • zupa z soczewicy czerwonej
  • ziemniaki z zieleniną
  • pulpeciki w sosie pomidorowym
  • marchewka juniorka z masłem
  • napar z mięty

Alergeny: 1,3,7,9

PIĄTEK – 10.10.2025

ŚNIADANIE

  • kawa Inka z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • pasta z pstrąga wędzonego
  • ogórek świeży

Alergeny: 1,4,7,11

II ŚNIADANIE

  • herbata malinowa
  • pianka z owocami /wyrób własny/
  • wafle kokosowe

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • zupa krupnik
  • racuchy z jabłkiem
  • kalarepka do chrupania
  • napar z rumianku

Alergeny: 1,3,7,9

 

Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.

Legenda do jadłospisu:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne