Jadłospis
Szanowni Państwo,
Rodzice dzieci, którzy nie chcą, aby napoje podawane do posiłków czy określone potrawy (np. pierogi leniwe itp.) były dosładzane, proszeni są o pisemną informację, którą należy przekazać nauczycielom grupy. Informacja ta zostanie przekazana pracownikom kuchni w celu przygotowania odrębnych posiłków dla ww. dzieci.
Uwaga: Woda dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu oraz do wszystkich posiłków!
PONIEDZIAŁEK – 29.04.2024 r.
ŚNIADANIE
- mleko
- bułka wiejska z masłem
- konfitura truskawkowa
- marchewka do chrupania
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
- herbata rumiankowa
- wafle ryżowe
- jabłko
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- zupa krupnik
- makaron polany jogurtem owocowym
- napar z pokrzywy
Alergeny: 1,7,9
WTOREK – 30.04.2024 r.
- kawa Anatol z mlekiem,
- pieczywo mieszane z masłem
- ser żółty
- ogórek
- herbata owocowa
- budyń waniliowy
- jabłko
- zupa pomidorowa z ryżem
- naleśniki szrekowe
- napar rumiankowy
ŚRODA – DZIEŃ WOLNY
II ŚNIADANIE
OBIAD
CZWARTEK – DZIEŃ WOLNY
ŚNIADANIE
Alergeny:
II ŚNIADANIE
Alergeny:
OBIAD
PIĄTEK – DZIEŃ WOLNY
Alergeny:
Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.
Legenda do jadłospisu:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne