Jadłospis

 

PONIEDZIAŁEK – 11.10.2021 

ŚNIADANIE

  • płatki ryżowe na mleku/bez cukru/
  • bułka wiejska mała z masłem
  • dżem dyniowo-pomarańczowy/wyrób własny bez cukru/
  • śliwki

Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • sok Kubuś marchewkowy
  • pestki dyni
  • mandarynki

Alergeny: 1,11

OBIAD

  • zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym
  • ziemniaki z zieleniną
  • kotlety z indyka z serem
  • surówka z marchewki i jabłkiem posypana słonecznikiem
  • herbata z pokrzywy /bez cukru/
Alergeny: 1,7,9

 

WTOREK – 12.10.2021

ŚNIADANIE
  • kawa Inka z mlekiem /bez cukru/
  • pieczywo mieszane z masłem
  • polędwiczki drobiowe
  • sałata, pomidor
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
  • herbata rumiankowa /bez cukru/
  • mix owoców /winogrono, banan, melon/
  • rodzynki
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
  • barszcz czerwony z makaronem
  • ziemniaki z zieleniną
  • gołąbki w sosie pomidorowym
  • kalarepka do chrupania
  • kompot jabłkowy /bez cukru/
Alergeny: 1,3,7,9

 

ŚRODA – 13.10.2021

ŚNIADANIE
  • kakao /bez cukru/
  • bułka owsiana z masłem
  • pasta z ciecierzycy z pomidorami /własny wyrób/
  • ogórek konserwowy
Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • mleko
  • ciasto marchewkowe /własny wyrób bez cukru/
  • mus owocowy Kubuś
Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • zupa szczawiowa z jajkiem
  • makaron z kurczakiem w ziołach i warzywach
  • sok jabłkowo-porzeczkowy /sok naturalny, gosp. sadownicze/
   Alergeny: 1,3,7,9

 

CZWARTEK – 14.10.2021 

ŚNIADANIE

  • kawa Anatol z mlekiem /bez cukru/
  • pieczywo mieszane z masłem
  • kanapki samodzielnie komponowane/szynka, ser, jajko gotowane, pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka/

Alergeny: 1,3,7,11

II ŚNIADANIE

  • herbata z cytryną i imbirem /bez cukru/
  • jogurt bananowo-wiśniowy /własny wyrób bez cukru/
  • morele suszone

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • zupa klopsowa
  • placuszki z cukinii polane jogurtem naturalnym /bez cukru/
  • marchew do chrupania
  • napar z mięty /bez cukru/
Alergeny: 1,3,7,9

PIĄTEK – 15.10.2021

ŚNIADANIE
  • kawa Inka z mlekiem /bez cukru/
  • pieczywo mieszane z masłem
  • jajecznica ze szczypiorkiem
  • ogórek

Alergeny: 1,3,7,11

II ŚNIADANIE
  • herbata malinowa /bez cukru/
  • budyń waniliowy z musem truskawkowym /bez cukru/
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
  • zupa jarzynowa
  • ryż paraboliczny
  • łosoś w sosie ogórkowym
  • surówka z kapusty pekinki i papryki
  • herbata lipowa /bez cukru/
Alergeny: 1,4,7,9

Uwaga: Woda źródlana dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu.

Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.

Legenda do jadłospisu:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne