Jadłospis

Szanowni Państwo,

Rodzice dzieci, którzy nie chcą, aby napoje podawane do posiłków czy określone potrawy (np. pierogi leniwe itp.)  były dosładzane, proszeni są o pisemną informację, którą należy przekazać nauczycielom grupy. Informacja ta zostanie przekazana pracownikom kuchni w celu przygotowania odrębnych posiłków dla ww. dzieci.

Uwaga: Woda dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu oraz do wszystkich posiłków!

 

PONIEDZIAŁEK – 04.12.2023

ŚNIADANIE

  • kawa Inka z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • szynka drobiowa
  • papryka czerwona
  • ogórek kiszony

Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • herbata malinowa
  • jogurt owocowy bez cukru Jogobella
  • biszkopty bez cukru
  • banan
  • mandarynka

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • zupa szczawiowa z jajkiem
  • ziemniaki z zieleniną
  • kotleciki z polędwiczki drobiowej
  • mizeria na jogurcie greckim
  • sok jabłkowo-porzeczkowy / z gospodarstwa sadowniczego/
Alergeny: 1,3,7,9

 

WTOREK – 05.12.2023

ŚNIADANIE
  • kakao
  • bułka wiejska z masłem
  • ser żółty Królewski
  • pomidorki koktajlowe
  • sałata
  • kiełki z rzodkiewki
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
  • herbata z owoców leśnych
  • mus owocowo-warzywny / z gospodarstwa sadowniczego/
  • baton Dobra Kaloria
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
  • zupa grochowa
  • ziemniaki z zieleniną
  • gołąbki /wołowo-wieprzowe/ w sosie pomidorowym
  • marchewka do chrupania, jabłko
  • napar z mięty
Alergeny: 1,3,7,9

ŚRODA – 06.12.2023

ŚNIADANIE
  • kawa Anatol z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • pasta z szynki z żurawiną
  • ogórek
  • banan
Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • napar rumiankowy
  • ciasto francuskie z jabłkiem  /wyrób własny/
  • talerz owocowo-warzywny /pomarańcze, gruszka, winogrono, marchewka, rzodkiewka/
Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • zupa ogórkowa
  • kluseczki półfrancuskie z dodatkiem dyni
  • udko z kaczki pieczone
  • kapusta modra
  • kompot owocowy
   Alergeny: 1,3,7,9

 

CZWARTEK – 07.12.2023

ŚNIADANIE

  • płatki jaglane na mleku
  • bułka grecka z masłem
  • serek waniliowy /wyrób własny/
  • mandarynka
  • kalarepka do chrupania

Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • koktajl owocowy na maślance /wyrób własny/
  • gofry kokosowe
  • mix owoców /melon, kiwi, banan/

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • krem z batatów i warzyw z grzankami
  • kasza perłowa na sypko
  • polędwiczki wieprzowe w sosie
  • warzywa gotowane /kalafior, brokuł, marchewka/
  • napar z pokrzywy
Alergeny: 1,7,9

PIĄTEK – 08.12.2023

ŚNIADANIE
  • kawa Inka z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • jajecznica ze szczypiorkiem
  • pomidorki koktajlowe

Alergeny: 1,3,7,11

II ŚNIADANIE
  • herbata z imbirem i cytryną
  • budyń jaglany z musem malinowym
  • mus owocowo-warzywny/z gospodarstwa sadowniczego/
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
  • barszcz czerwony z drobnym makaronem
  • ziemniaki z zieleniną
  • burgery rybne z dorsza
  • surówka z kapusty pekinki, marchewki i kukurydzy
  • kompot jabłkowy
Alergeny: 1,3,4,7,9

Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.

Legenda do jadłospisu:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne