Jadłospis
Szanowni Państwo,
Rodzice dzieci, którzy nie chcą, aby napoje podawane do posiłków czy określone potrawy (np. pierogi leniwe itp.) były dosładzane, proszeni są o pisemną informację, którą należy przekazać nauczycielom grupy. Informacja ta zostanie przekazana pracownikom kuchni w celu przygotowania odrębnych posiłków dla ww. dzieci.
Uwaga: Woda dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu oraz do wszystkich posiłków!
PONIEDZIAŁEK – 04.12.2023
ŚNIADANIE
- kawa Inka z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- szynka drobiowa
- papryka czerwona
- ogórek kiszony
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
- herbata malinowa
- jogurt owocowy bez cukru Jogobella
- biszkopty bez cukru
- banan
- mandarynka
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- zupa szczawiowa z jajkiem
- ziemniaki z zieleniną
- kotleciki z polędwiczki drobiowej
- mizeria na jogurcie greckim
- sok jabłkowo-porzeczkowy / z gospodarstwa sadowniczego/
WTOREK – 05.12.2023
- kakao
- bułka wiejska z masłem
- ser żółty Królewski
- pomidorki koktajlowe
- sałata
- kiełki z rzodkiewki
- herbata z owoców leśnych
- mus owocowo-warzywny / z gospodarstwa sadowniczego/
- baton Dobra Kaloria
- zupa grochowa
- ziemniaki z zieleniną
- gołąbki /wołowo-wieprzowe/ w sosie pomidorowym
- marchewka do chrupania, jabłko
- napar z mięty
ŚRODA – 06.12.2023
- kawa Anatol z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- pasta z szynki z żurawiną
- ogórek
- banan
II ŚNIADANIE
- napar rumiankowy
- ciasto francuskie z jabłkiem /wyrób własny/
- talerz owocowo-warzywny /pomarańcze, gruszka, winogrono, marchewka, rzodkiewka/
OBIAD
- zupa ogórkowa
- kluseczki półfrancuskie z dodatkiem dyni
- udko z kaczki pieczone
- kapusta modra
- kompot owocowy
CZWARTEK – 07.12.2023
ŚNIADANIE
- płatki jaglane na mleku
- bułka grecka z masłem
- serek waniliowy /wyrób własny/
- mandarynka
- kalarepka do chrupania
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
- koktajl owocowy na maślance /wyrób własny/
- gofry kokosowe
- mix owoców /melon, kiwi, banan/
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- krem z batatów i warzyw z grzankami
- kasza perłowa na sypko
- polędwiczki wieprzowe w sosie
- warzywa gotowane /kalafior, brokuł, marchewka/
- napar z pokrzywy
PIĄTEK – 08.12.2023
- kawa Inka z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- jajecznica ze szczypiorkiem
- pomidorki koktajlowe
Alergeny: 1,3,7,11
- herbata z imbirem i cytryną
- budyń jaglany z musem malinowym
- mus owocowo-warzywny/z gospodarstwa sadowniczego/
- barszcz czerwony z drobnym makaronem
- ziemniaki z zieleniną
- burgery rybne z dorsza
- surówka z kapusty pekinki, marchewki i kukurydzy
- kompot jabłkowy
Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.
Legenda do jadłospisu:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne