Jadłospis
Szanowni Państwo,
Rodzice dzieci, którzy nie chcą, aby napoje podawane do posiłków czy określone potrawy (np. pierogi leniwe itp.) były dosładzane, proszeni są o pisemną informację, którą należy przekazać nauczycielom grupy. Informacja ta zostanie przekazana pracownikom kuchni w celu przygotowania odrębnych posiłków dla ww. dzieci.
Uwaga: Woda dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu oraz do wszystkich posiłków!
PONIEDZIAŁEK – 19.05.2025
ŚNIADANIE
- kakao
- bułka wiejska z masłem
- serek homogenizowany
- marchew do chrupania
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
- herbata z owoców leśnych
- kaszka manna z musem truskawkowym
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- zupa wiejska z zacierką
- makaron z kurczakiem i warzywami
- kompot jabłkowy
Alergeny: 1,3,7,9
WTOREK – 20.05.2025
- kawa Inka z mlekiem
- pieczywo mieszamy z masłem
- szynka drobiowa
- sałata lodowa
- pomidorki koktajlowe
- koktajl kakaowy /wyrób własny/
- biszkopty bez cukru
- mus owocowo-warzywny / z gospodarstwa sadowniczego /
- zupa z soczewicy czerwonej
- kasza gryczana na sypko
- żeberka wieprzowe w sosie
- surówka z kapusty czerwonej i jabka
- napar z mięty
ŚRODA – 21.05.2025
- kawa Anatol z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- jajko gotowane , rzodkiewka, szczypiorek
- jabłko
II ŚNIADANIE
- Actimelki
- wafle ryżowe
- banan
OBIAD
- żurek z kiełbasą białą i jajkiem
- naleśniki z twarożkiem waniliowym
- kalarepka do chrupania
- napar z rumianku
Alergeny: 1,3,7,9
CZWARTEK – 22.05.2025
ŚNIADANIE
- kawa Inka z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- pasztet domowy /wyrób domowy/
- ogórek małosolny
Alergeny: 1,3,7,11
II ŚNIADANIE
- herbata malinowa
- płatki kukurydziane polane jogurtem owocowym / wyrób własny/
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- krem z białych warzyw z grzankami
- ziemniaki z zieleniną
- kotleciki drobiowe
- mizeria na jogurcie greckim
- kompot owocowy
PIĄTEK – 23.05.2025
- kawa Anatol z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- pasta z pstrąga wędzonego
- kiełki z rzodkiewki
- pomidorki koktajlowe
Alergeny: 1,7,11
- herbata z imbirem i cytryną
- galaretka z truskawkami i bitą śmietaną
- zupa pieczarkowa z makaronem
- ziemniaki z zieleniną
- kotleciki z jaj
- surówka z marchwi i jabłka
- napar z pokrzywy
Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.
Legenda do jadłospisu:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne