Jadłospis

Szanowni Państwo,

Rodzice dzieci, którzy nie chcą, aby napoje podawane do posiłków czy określone potrawy (np. pierogi leniwe itp.)  były dosładzane, proszeni są o pisemną informację, którą należy przekazać nauczycielom grupy. Informacja ta zostanie przekazana pracownikom kuchni w celu przygotowania odrębnych posiłków dla ww. dzieci.

Uwaga: Woda dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu oraz do wszystkich posiłków!

 

PONIEDZIAŁEK – 16.05.2022

ŚNIADANIE

  • zacierka na mleku
  • bułka wiejska z masłem
  • twarożek śmietankowy
  • marchew do chrupania

Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • sok jabłkowo-gruszkowy
  • banan
  • wafle ryżowe

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • zupa gulaszowa
  • naleśniki z dżemem /wyrób własny/
  • kalarepka do chrupania
  • herbata z pokrzywy
Alergeny: 1,3,7,9

 

WTOREK – 17.05.2022 

ŚNIADANIE
  • kawa Anatol z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • szynka drobiowa
  • ogórek świeży
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
  • herbata z dzikiej róży
  • ryż z jabłkiem i cynamonem polany jogurtem naturalnym
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
  • zupa pomidorowa z makaronem
  • ziemniaki z zieleniną
  • nuggetsy drobiowe
  • surówka z selera, marchwi i brzoskwini
  • kompot owocowy
Alergeny: 1,3,7,9

ŚRODA – 18.05.2022

ŚNIADANIE
  • kakao
  • bułka owsiana z masłem
  • ser żółty
  • rzodkiewka, papryka czerwona
Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • shake bananowo-malinowy /wyrób własny/
  • biszkopty bez cukru
  • gruszka
Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • zupa wiejska
  • kasza jęczmienna na sypko
  • pulpety w sosie koperkowym
  • marchewka juniorka z groszkiem zielonym
  • napar z rumianku
   Alergeny: 1,3,7,9

 

CZWARTEK – 19.05.2022

ŚNIADANIE

  • kawa Anatol z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • pasta mięsna z warzywami
  • pomidor malinowy

Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • herbata malinowa
  • budyń czekoladowy
  • jabłko

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • krupnik
  • ziemniaki z zieleniną
  • ryba po grecku
  • herbata miętowa
Alergeny: 1,3,4,7,9

PIĄTEK – 20.05.2022

ŚNIADANIE
  • kawa Inka z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • pasta rybna z makreli
  • kiełki z rzodkiewki
  • kalarepka do chrupania

Alergeny: 1,4,7,11

II ŚNIADANIE
  • herbata żurawinowa
  • płatki kukurydziane polane jogurtem owocowym
  • gofry kokosowe
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
  • zupa jarzynowa
  • makaron polany jogurtem owocowym /wyrób własny/
  • gruszka
  • herbata z melisy
Alergeny: 1,7,9

Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.

Legenda do jadłospisu:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne