Jadłospis

Szanowni Państwo,

Rodzice dzieci, którzy nie chcą, aby napoje podawane do posiłków czy określone potrawy (np. pierogi leniwe itp.)  były dosładzane, proszeni są o pisemną informację, którą należy przekazać nauczycielom grupy. Informacja ta zostanie przekazana pracownikom kuchni w celu przygotowania odrębnych posiłków dla ww. dzieci.

Uwaga: Woda dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu oraz do wszystkich posiłków!

 

PONIEDZIAŁEK – 19.05.2025

ŚNIADANIE

  • kakao
  • bułka wiejska z masłem
  • serek homogenizowany
  • marchew do chrupania

Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • herbata z owoców leśnych
  • kaszka manna z musem truskawkowym

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • zupa wiejska z zacierką
  • makaron z kurczakiem i warzywami
  • kompot jabłkowy

Alergeny: 1,3,7,9

 

WTOREK – 20.05.2025

ŚNIADANIE
  • kawa Inka z mlekiem
  • pieczywo mieszamy z masłem
  • szynka drobiowa
  • sałata lodowa
  • pomidorki koktajlowe
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
  • koktajl kakaowy /wyrób własny/
  • biszkopty bez cukru
  • mus owocowo-warzywny  / z gospodarstwa sadowniczego /
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
  • zupa z soczewicy  czerwonej
  • kasza gryczana na sypko
  • żeberka wieprzowe w sosie
  • surówka z kapusty czerwonej i jabka
  • napar z mięty
Alergeny: 1,7,9

ŚRODA – 21.05.2025

ŚNIADANIE
  • kawa Anatol z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • jajko gotowane , rzodkiewka, szczypiorek
  • jabłko
Alergeny: 1,3,7,11

II ŚNIADANIE

  • Actimelki
  • wafle ryżowe
  • banan
Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • żurek z kiełbasą białą i jajkiem
  • naleśniki z twarożkiem waniliowym
  • kalarepka do chrupania
  • napar z rumianku

Alergeny: 1,3,7,9

 

CZWARTEK – 22.05.2025

ŚNIADANIE

  • kawa Inka z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • pasztet domowy /wyrób domowy/
  • ogórek małosolny

Alergeny: 1,3,7,11

II ŚNIADANIE

  • herbata malinowa
  • płatki kukurydziane polane jogurtem owocowym  / wyrób własny/

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • krem z białych warzyw z grzankami
  • ziemniaki z zieleniną
  • kotleciki drobiowe
  • mizeria na jogurcie greckim
  • kompot owocowy
Alergeny: 1,3,4,7,11

PIĄTEK – 23.05.2025

ŚNIADANIE
  • kawa Anatol z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • pasta z pstrąga wędzonego
  • kiełki z rzodkiewki
  • pomidorki koktajlowe

Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE
  • herbata z imbirem i cytryną
  • galaretka z truskawkami i bitą śmietaną
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
  • zupa pieczarkowa z makaronem
  • ziemniaki z zieleniną
  • kotleciki z jaj
  • surówka z marchwi i jabłka
  • napar z pokrzywy
Alergeny: 1,3,7,11

Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.

Legenda do jadłospisu:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne