Jadłospis

Szanowni Państwo,

Rodzice dzieci, którzy nie chcą, aby napoje podawane do posiłków czy określone potrawy (np. pierogi leniwe itp.)  były dosładzane, proszeni są o pisemną informację, którą należy przekazać nauczycielom grupy. Informacja ta zostanie przekazana pracownikom kuchni w celu przygotowania odrębnych posiłków dla ww. dzieci.

Uwaga: Woda dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu oraz do wszystkich posiłków!

 

PONIEDZIAŁEK – 27.05.2024 r.

ŚNIADANIE

  • kakao
  • bułka wiejska z masłem
  • serek homogenizowany waniliowy
  • kalarepka do chrupania

Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • herbata malinowa
  • budyń czekoladowy
  • truskawki

Alergeny: 1,11

OBIAD

  • rosół z makaronem
  • ryż paraboliczny na sypko
  • potrawka z kurczaka
  • marchewka z groszkiem

Alergeny: 1,7,9

 

WTOREK – 28.05.2024 r.

ŚNIADANIE
  • kawa Inka z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • parówki z szynki, ketchup
  • ogórek świeży
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
  • herbata z dzikiej róży
  • galaretka z truskawkami , borówkami i  z bitą śmietaną
  • gofry kokosowe
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
  • zupa pomidorowa z ryżem
  • ziemniaki z zieleniną
  • żeberka w sosie
  • sałatka wiosenna
  • kompot owocowy
Alergeny: 1,7,9

ŚRODA – 29.05.2024 r.

ŚNIADANIE
  • mleko
  • bułka z masłem
  • masło małpie
  • marchewka do chrupania
Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • jogurt pitny owocowy /wyrób własny/
  • biszkopty bez cukru
  • winogrono
Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • kapuśniak z młodej kapusty
  • makaron carbonara
  • mus owocowo-warzywny/ z gospodarstwa sadowniczego/
  • napar z mięty
   Alergeny: 1,3,7,9

CZWARTEK – DZIEŃ WOLNY

ŚNIADANIE

Alergeny: 

II ŚNIADANIE

Alergeny: 

OBIAD

PIĄTEK – DZIEŃ WOLNY

ŚNIADANIE

Alergeny:

II ŚNIADANIE
Alergeny:
OBIAD
Alergeny:

Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.

Legenda do jadłospisu:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne