Jadłospis

Szanowni Państwo,

Rodzice dzieci, którzy nie chcą, aby napoje podawane do posiłków czy określone potrawy (np. pierogi leniwe itp.)  były dosładzane, proszeni są o pisemną informację, którą należy przekazać nauczycielom grupy. Informacja ta zostanie przekazana pracownikom kuchni w celu przygotowania odrębnych posiłków dla ww. dzieci.

Uwaga: Woda dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu oraz do wszystkich posiłków!

 

PONIEDZIAŁEK – 20.01.2025

ŚNIADANIE

  • kawa Inka z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • krakowska podsuszana
  • sałata lodowa
  • pomidorki koktajlowe

Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • herbata malinowa
  • budyń waniliowy polany musem truskawkowym
  • jabłko

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • rosół z makaronem
  • ryż paraboliczny na sypko
  • potrawka z kurczaka
  • warzywa gotowane polane masełkiem
  • kompot wiśniowy

Alergeny: 1,7,9

 

WTOREK – 21.01.2025

ŚNIADANIE
  • kakao
  • bułka wiejska z masłem
  • pasta z pieczonych warzyw/ wyrób własny/
  • banan
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
  • herbata z owoców leśnych
  • galaretka tęczowa z melonem
  • baton zbożowy Sante bez cukru
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
  • zupa cebulowa z zacierką
  • ziemniaki z zieleniną
  • gołąbki w sosie pomidorowym
  • marchewka do chrupania
  • napar z pokrzywy
Alergeny: 1,3,7,9

ŚRODA – 22.01.2025

ŚNIADANIE
  • kawa Anatol z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • pasztet domowy z warzywami
  • ogórek kiszony
Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • mleko
  • babka z owocami/wyrób własny/
  • mus owocowo -warzywny/ z gospodarstwa sadowniczego/
Alergeny: 1,3,7,11

OBIAD

  • zupa grochowa
  • kasza jęczmienna na sypko
  • indyk w sosie własnym
  • surówka z kapusty pekinki, marchewki i kukurydzy
  • kompot owocowy

Alergeny: 1,3,7,9

 

CZWARTEK – 23.01.2025

ŚNIADANIE

  • zacierka na mleku
  • bułka wiejska z masłem
  • konfitura truskawkowa /wyrób własny/
  • marchewka do chrupania

Alergeny: 1,3,7,11

II ŚNIADANIE

  • herbata malinowa
  • płatki kukurydziane polane jogurtem owocowym /wyrób własny/
  • mandarynki

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • barszcz czerwony z makaronem
  • kluski ziemniaczane z okrasą i twarogiem
  • mus owocowy
  • napar z mięty
Alergeny: 1,3,7,9

PIĄTEK – 24.01.2025

ŚNIADANIE
  • kawa Inka z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • jajecznica ze szczypiorkiem

Alergeny: 1,3,7,11

II ŚNIADANIE
  • napar z rumianku
  • baton zbożowy Sante
  • mix witamin /marchewka, jabłko, melon, kiwi/
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
  • krupnik
  • ziemniaki z zieleniną
  • kotleciki rybne
  • surówka z marchwi i jabłka posypana słonecznikiem
  • napar z pokrzywy
Alergeny: 1,3,4,7,9

Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.

Legenda do jadłospisu:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne