Jadłospis
Szanowni Państwo,
Rodzice dzieci, którzy nie chcą, aby napoje podawane do posiłków czy określone potrawy (np. pierogi leniwe itp.) były dosładzane, proszeni są o pisemną informację, którą należy przekazać nauczycielom grupy. Informacja ta zostanie przekazana pracownikom kuchni w celu przygotowania odrębnych posiłków dla ww. dzieci.
Uwaga: Woda dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu oraz do wszystkich posiłków!
PONIEDZIAŁEK – 27.10.2025
ŚNIADANIE
- kakao
- bułka wiejska z masłem
- miód wielokwiatowy
- marchewka do chrupania
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
- herbata z owoców leśnych
- budyń waniliowy polany musem truskawkowym
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- krem brokułowo – serowy z groszkiem ptysiowym
- kasza gryczana na sypko
- gulasz z szynki wieprzowej w sosie własnym
- surówka z kapusty pekinki, papryki i ogórka kiszonego
- napar z mięty
Alergeny: 1,7,9
WTOREK – 28.10.2025
ŚNIADANIE
- płatki owsiane na mleku
- pieczywo mieszane z masłem
- twarożek z awokado i szczypiorkiem
- melon
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
- herbata malinowa
- mus owocowo-warzywny /z gospodarstwa sadowniczego/
- biszkopty bez cukru
- banan
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- zupa grochowa
- ziemniaki z zieleniną
- nuggetsy drobiowe
- mizeria na jogurcie greckim
- kompot jabłkowy
Alergeny: 1,3,7,9
ŚRODA – 29.10.2025
ŚNIADANIE
- kawa Inka z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- parówki z szynki, ketchup
- ogórek konserwowy
Alergeny: 1,3,7,11
II ŚNIADANIE
- herbata owocowa
- ryż z jabłkiem z cynamonem polany jogurtem greckim
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- zupa porowa z mięsem mielonym
- naleśniki z konfiturą truskawkową
- mus owocowo-jarzynowy /z gospodarstwa sadowniczego/
- napar z pokrzywy
Alergeny: 1,3,7,9
CZWARTEK – 30.10.2025
ŚNIADANIE
- kawa Inka z mlekiem
- bułka wiejska z masłem
- pasta z cieciorki i pieczonej papryki
- pomidorki koktajlowe
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
- herbata rumiankowa
- jogurt naturalny z syropem klonowym 100%
- wafle ryżowe
- gruszka
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- zupa szczawiowa z jajkiem
- kluski półfrancuskie
- karkówka pieczona w sosie
- surówka modra
- kompot jabłkowy
Alergeny: 1,3,7,9
PIĄTEK – 31.10.2025
ŚNIADANIE
- kawa Inka z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- jajecznica ze szczypiorkiem
- pomidorki koktajlowe
Alergeny: 1,4,7,11
II ŚNIADANIE
- sok jabłkowo- marchwiowy/ świeżo wyciskany/
- wafle ryżowe
- banan
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- zupa krupnik
- makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym
- marchewka do chrupania
- napar z mięty
Alergeny: 1,3,7,9
Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.
Legenda do jadłospisu:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne