Jadłospis

Szanowni Państwo,

Rodzice dzieci, którzy nie chcą, aby napoje podawane do posiłków czy określone potrawy (np. pierogi leniwe itp.)  były dosładzane, proszeni są o pisemną informację, którą należy przekazać nauczycielom grupy. Informacja ta zostanie przekazana pracownikom kuchni w celu przygotowania odrębnych posiłków dla ww. dzieci.

Uwaga: Woda dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu oraz do wszystkich posiłków!

PONIEDZIAŁEK – 11.08.2025

ŚNIADANIE

  • kakao
  • bułka wiejska z masłem
  • ser żółty
  • pomidorki koktajlowe

Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • koktajl mleczno-owocowy /wyrób własny/
  • maliny
  • słomka ptysiowa

Alergeny: 1,.7,11

OBIAD

  • zupa kalafiorowa
  • naleśniki z dżemem
  • jabłko
  • napar z mięty

Alergeny: 1,3,7,9

WTOREK – 12.08.2025

ŚNIADANIE

  • kawa Anatol z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem

Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • mleko
  • chałka drożdżowa
  • kalarepka do chrupania

Alergeny: 1,3,7,11

OBIAD

  • zupa ogórkowa
  • kasza jęczmienna na sypko
  • gulasz z karkówki z warzywami
  • kompot jabłkowy

Alergeny: 1,7,9

ŚRODA – 13.08.2025

ŚNIADANIE

  • zacierka na mleku
  • bułka wiejska z masłem
  • serek homogenizowany waniliowy
  • marchewka do chrupania

Alergeny: 1,3,7,11

II ŚNIADANIE

  • herbata malinowa
  • płatki kukurydziane polane jogurtem owocowym /wyrób własny/
  • banan

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • zupa z fasolki szparagowej
  • makaron z kurczakiem i cukinią
  • kompot owocowy

Alergeny: 1,7,9

CZWARTEK – 14.08.2025

ŚNIADANIE

  • kawa Inka z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • pasta jajeczna posypana szczypiorkiem

Alergeny: 1,3,7,11

II ŚNIADANIE

  • herbata malinowa
  • galaretka z owocami
  • gofry kokosowe

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • krupnik
  • ryż z jabłkiem posypany cynamonem i polany jogurtem naturalnym
  • napar z pokrzywy

Alergeny: 1,7,9

PIĄTEK – DZIEŃ WOLNY

ŚNIADANIE

Alergeny: 

II ŚNIADANIE

Alergeny: 

OBIAD

Alergeny: 

 

Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.

Legenda do jadłospisu:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne