Jadłospis
Szanowni Państwo,
Rodzice dzieci, którzy nie chcą, aby napoje podawane do posiłków czy określone potrawy (np. pierogi leniwe itp.) były dosładzane, proszeni są o pisemną informację, którą należy przekazać nauczycielom grupy. Informacja ta zostanie przekazana pracownikom kuchni w celu przygotowania odrębnych posiłków dla ww. dzieci.
Uwaga: Woda dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu oraz do wszystkich posiłków!
PONIEDZIAŁEK – DZIEŃ WOLNY
ŚNIADANIE
Alergeny:
II ŚNIADANIE
Alergeny:
OBIAD
Alergeny:
WTOREK – 22.04.2025
- kawa Anatol z mlekiem
- bułka wiejska z masłem
- pasta z jaj i tuńczyka
- papryka czerwona
- ogórek kiszony
- herbata malinowa
- mix owoców /banan, jabłko, gruszka/
- baton Porcja Dobra
- zupa jarzynowa
- makaron z twarogiem polany jogurtem naturalnym z dodatkiem miodu
- marchewka do chrupania
- kompot jabłkowy
ŚRODA – 23.04.2025
- kawa Inka z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- parówki z szynki, ketchup
- ogórek świeży
II ŚNIADANIE
- herbata z dzikiej róży
- kisiel z tartą gruszką
- gofry kokosowe
OBIAD
- kapuśniak z młodej kapusty
- ziemniaki z zieleniną
- kotlet mielony
- fasolka szparagowa polana masełkiem
- napar z mięty
Alergeny: 1,3,7,9
CZWARTEK – 24.04.2025
ŚNIADANIE
- zacierka na mleku
- bułka z masłem
- konfitura wiśniowa /wyrób własny/
- kalarepka do chrupania
Alergeny: 1,3,7,11
II ŚNIADANIE
- jogurt pitny owocowy /wyrób własny/
- biszkopty bez cukru
- banan
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- zupa ogórkowa
- ryż paraboliczny na sypko
- kurczak po chińsku z warzywami
- kompot owocowy
PIĄTEK – 25.04.2025
- kawa Inka z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- ser żółty
- pomidorki koktajlowe
Alergeny: 1,7,11
- herbata owocowa
- Panna Cotta polana musem malinowym
- zupa krupnik
- pierogi leniwe z cynamonem polane masełkiem
- jabłko
- napar z pokrzywy
Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.
Legenda do jadłospisu:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne