Jadłospis
Szanowni Państwo,
Rodzice dzieci, którzy nie chcą, aby napoje podawane do posiłków czy określone potrawy (np. pierogi leniwe itp.) były dosładzane, proszeni są o pisemną informację, którą należy przekazać nauczycielom grupy. Informacja ta zostanie przekazana pracownikom kuchni w celu przygotowania odrębnych posiłków dla ww. dzieci.
Uwaga: Woda dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu oraz do wszystkich posiłków!
PONIEDZIAŁEK – 12.05.2025
ŚNIADANIE
- kawa Inka z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- parówka z szynki, ketchup
- ogórek świeży
- pomidorki koktajlowe
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
- herbata malinowa
- budyń czekoladowy
- pomarańcze
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- zupa pomidorowa z ryżem
- ziemniaki z zieleniną
- eskalopki drobiowe
- surówka z pora, marchwi i jabłka
- kompot owocowy
Alergeny: 1,7,9
WTOREK – 13.05.2025
- kakao
- bułka wiejska z masłem
- twarożek z truskawkami
- marchewka do chrupania
- herbata z owoców leśnych
- mini pizza z szynką i serem /wyrób własny/
- jabłko
- kapuśniak z młodej kapusty
- makaron carbonare posypany parmezanem
- mus owocowo-warzywny/ z gospodarstwa sadowniczego/
- napar z pokrzywy
ŚRODA – 14.05.2025
- kawa Anatol z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- pasta mięsno-warzywna /wyrób własny/
- ogórek kiszony
II ŚNIADANIE
- sok świeżo wyciskany z marchwi, jabłka z dodatkiem cytryny i selera naciowego /wyrób własny/
- wafle ryżowe
- banan
OBIAD
- barszcz czerwony z makaronem
- ziemniaki z zieleniną
- udko pieczone
- sałatka wiosenna
- kompot jabłkowy
Alergeny: 1,7,9
CZWARTEK – 15.05.2025
ŚNIADANIE
- zacierka na mleku
- bułka wiejska z masłem
- ser żółty
- pomidorki koktajlowe
Alergeny: 1,3,7,11
II ŚNIADANIE
- koktajl mleczno-owocowy /wyrób własny/
- biszkopty bez cukru
- marchewka do chrupania
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- zupa z soczewicy czerwonej
- ziemniaki z zieleniną
- kotleciki mielone
- marchewka z groszkiem
- napar z mięty
PIĄTEK – 16.05.2025
- kawa Inka z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- pasta rybna
- ogórek małosolny
Alergeny: 1,4,7,11
- herbata malinowa
- jogurt naturalny polany musem truskawkowym
- gofry kokosowe
- zupa ogórkowa
- pierogi leniwe z cynamonem polane masełkiem
- kalarepka do chrupania
- napar z rumianku
Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.
Legenda do jadłospisu:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne