Jadłospis
Szanowni Państwo,
Rodzice dzieci, którzy nie chcą, aby napoje podawane do posiłków czy określone potrawy (np. pierogi leniwe itp.) były dosładzane, proszeni są o pisemną informację, którą należy przekazać nauczycielom grupy. Informacja ta zostanie przekazana pracownikom kuchni w celu przygotowania odrębnych posiłków dla ww. dzieci.
Uwaga: Woda dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu oraz do wszystkich posiłków!
PONIEDZIAŁEK – 18.03.2024 r.
ŚNIADANIE
- kakao
- bułka wiejska z masłem
- ser żółty
- pomidorki koktajlowe
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
- herbata malinowa
- płatki kukurydziane polane jogurtem owocowym /wyrób własny/
- marchewka do chrupania
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- zupa szczawiowa z jajkiem
- ziemniaki z zieleniną
- nuggetsy drobiowe
- mizeria na jogurcie greckim
- kompot owocowy
Alergeny: 1,3,7,9
WTOREK – 19.03.2024 r.
- kawa Inka z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- pasta mięsna z suszonymi pomidorami
- ogórek świeży
- papryka czerwona
- herbata z dzikiej róży
- talerz witamin /jabłko, melon, kiwi, marchewka do chrupania/
- baton porcja dobra bez cukru
- zupa krupnik
- makaron po bolońsku ze świeżymi ziołami
- mus owocowo-warzywny / z gospodarstwa sadowniczego /
- napar z pokrzywy
ŚRODA – 20.03.2024 r.
- płatki ryżowe na mleku
- bułka wiejska z masłem
- powidła śliwkowe /wyrób własny/
- kalarepka do chrupania
II ŚNIADANIE
- sok owocowy/ z gospodarstwa sadowniczego/
- wafle ryżowe z miodem
- marchewka do chrupania
OBIAD
- zupa pomidorowa z makaronem
- ziemniaki z zieleniną
- udko pieczone
- surówka z kapusty pekinki, marchewki i ogórka kiszonego
- kompot jabłkowy
CZWARTEK – 21.03.2024 r.
ŚNIADANIE
- kawa Anatol z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- parówki z szynki
- ketchup
- ogórek świeży
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
- herbata malinowa
- ryż z jabłkiem i cynamonem polany jogurtem naturalnym
- maliny i borówki
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- zupa ogórkowa
- kasza wiejska na sypko
- gulasz z warzywami /brokuł, kalafior, marchewka/
- sok jabłkowo -porzeczkowy / z gospodarstwa sadowniczego/
PIĄTEK – 22.03.2024 r.
- kawa Inka z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- pasta rybna z koperkiem i ogórkiem kiszonym
- pomidorki koktajlowe
Alergeny: 1,4,7,11
- jogurt owocowy do picia /wyrób własny/
- gofry kokosowe
- jabłko, gruszka, marchewka do chrupania
- krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym
- naleśniki szrekowe
- mus owocowo-warzywny / z gospodarstwa sadowniczego/
- napar z pokrzywy
Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.
Legenda do jadłospisu:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne