Jadłospis

Szanowni Państwo,

Rodzice dzieci, którzy nie chcą, aby napoje podawane do posiłków czy określone potrawy (np. pierogi leniwe itp.)  były dosładzane, proszeni są o pisemną informację, którą należy przekazać nauczycielom grupy. Informacja ta zostanie przekazana pracownikom kuchni w celu przygotowania odrębnych posiłków dla ww. dzieci.

Uwaga: Woda dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu oraz do wszystkich posiłków!

 

PONIEDZIAŁEK – 12.05.2025

ŚNIADANIE

  • kawa Inka z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • parówka z szynki, ketchup
  • ogórek świeży
  • pomidorki koktajlowe

Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • herbata malinowa
  • budyń czekoladowy
  • pomarańcze

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • zupa pomidorowa z  ryżem
  • ziemniaki z zieleniną
  • eskalopki drobiowe
  • surówka z pora, marchwi i jabłka
  • kompot owocowy

Alergeny: 1,7,9

 

WTOREK – 13.05.2025

ŚNIADANIE
  • kakao
  • bułka wiejska z masłem
  • twarożek z truskawkami
  • marchewka do chrupania
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
  • herbata z owoców leśnych
  • mini pizza z szynką i serem /wyrób własny/
  • jabłko
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
  • kapuśniak z młodej kapusty
  • makaron carbonare posypany parmezanem
  • mus owocowo-warzywny/ z gospodarstwa sadowniczego/
  • napar z pokrzywy
Alergeny: 1,3,7,9

ŚRODA – 14.05.2025

ŚNIADANIE
  • kawa Anatol z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • pasta mięsno-warzywna /wyrób własny/
  • ogórek kiszony
Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • sok świeżo wyciskany z marchwi,  jabłka z dodatkiem cytryny i selera naciowego /wyrób własny/
  • wafle ryżowe
  • banan
Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • barszcz czerwony z makaronem
  • ziemniaki z zieleniną
  • udko pieczone
  • sałatka wiosenna
  • kompot jabłkowy

Alergeny: 1,7,9

 

CZWARTEK – 15.05.2025

ŚNIADANIE

  • zacierka na mleku
  • bułka wiejska z masłem
  • ser żółty
  • pomidorki koktajlowe

Alergeny: 1,3,7,11

II ŚNIADANIE

  • koktajl mleczno-owocowy /wyrób własny/
  • biszkopty bez cukru
  • marchewka do chrupania

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • zupa z soczewicy czerwonej
  • ziemniaki z zieleniną
  • kotleciki mielone
  • marchewka z groszkiem
  • napar z mięty
Alergeny: 1,3,7,11

PIĄTEK – 16.05.2025

ŚNIADANIE
  • kawa Inka z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • pasta rybna
  • ogórek małosolny

Alergeny: 1,4,7,11

II ŚNIADANIE
  • herbata malinowa
  • jogurt naturalny polany musem truskawkowym
  • gofry kokosowe
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
  • zupa ogórkowa
  • pierogi leniwe z cynamonem polane masełkiem
  • kalarepka do chrupania
  • napar z rumianku
Alergeny: 1,3,7,11

Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.

Legenda do jadłospisu:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne