Jadłospis
Szanowni Państwo,
Rodzice dzieci, którzy nie chcą, aby napoje podawane do posiłków czy określone potrawy (np. pierogi leniwe itp.) były dosładzane, proszeni są o pisemną informację, którą należy przekazać nauczycielom grupy. Informacja ta zostanie przekazana pracownikom kuchni w celu przygotowania odrębnych posiłków dla ww. dzieci.
Uwaga: Woda dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu oraz do wszystkich posiłków!
PONIEDZIAŁEK – 06.10.2025
ŚNIADANIE
- kawa Inka z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- ser żółty
- pomidorki koktajlowe
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
- koktajl mleczno-owocowy /wyrób własny/
- biszkopty bez cukru
- marchewka do chrupania
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- zupa wiejska z zacierką
- ziemniaki z zieleniną
- eskalopki drobiowe
- surówka z pora, marchwi i jabłka
- kompot owocowy
Alergeny: 1,3,7,9
WTOREK – 07.10.2025
ŚNIADANIE
- kakao
- bułka wiejska z masłem
- twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
- jabłko
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
- herbata z owoców leśnych
- kaszka manna polana musem malinowym
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- zupa grochowa
- kasza gryczana biała na sypko
- duszony schab w sosie śliwkowym
- surówka z kapusty czerwonej i jabłka
- napar z pokrzywy
Alergeny: 1,3,7,9
ŚRODA – 08.10.2025
ŚNIADANIE
- kawa Anatol z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- pasta mięsno-warzywna /wyrób własny/
- ogórek kiszony
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
- mleko
- paluch warkocz
- śliwki banan, kiwi
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- krem z warzyw białych z groszkiem ptysiowym
- ziemniaki z zieleniną
- udko pieczone
- mizeria na jogurcie greckim
- kompot jabłkowy
Alergeny: 1,7,9
CZWARTEK – 09.10.2025
ŚNIADANIE
- zacierka na mleku
- bułka wiejska z masłem
- nutella /wyrób własny/
- marchewka do chrupania
Alergeny: 1,3,7,11
II ŚNIADANIE
- herbata owocowa
- makaron z ananasem, bananem i winogronem i brzoskwinią
- gofry kokosowe
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- zupa z soczewicy czerwonej
- ziemniaki z zieleniną
- pulpeciki w sosie pomidorowym
- marchewka juniorka z masłem
- napar z mięty
Alergeny: 1,3,7,9
PIĄTEK – 10.10.2025
ŚNIADANIE
- kawa Inka z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- pasta z pstrąga wędzonego
- ogórek świeży
Alergeny: 1,4,7,11
II ŚNIADANIE
- herbata malinowa
- pianka z owocami /wyrób własny/
- wafle kokosowe
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- zupa krupnik
- racuchy z jabłkiem
- kalarepka do chrupania
- napar z rumianku
Alergeny: 1,3,7,9
Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.
Legenda do jadłospisu:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne