Jadłospis

Szanowni Państwo,

Rodzice dzieci, którzy nie chcą, aby napoje podawane do posiłków czy określone potrawy (np. pierogi leniwe itp.)  były dosładzane, proszeni są o pisemną informację, którą należy przekazać nauczycielom grupy. Informacja ta zostanie przekazana pracownikom kuchni w celu przygotowania odrębnych posiłków dla ww. dzieci.

Uwaga: Woda dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu oraz do wszystkich posiłków!

 

PONIEDZIAŁEK – 18.03.2024 r.

ŚNIADANIE

  • kakao
  • bułka wiejska z masłem
  • ser żółty
  • pomidorki koktajlowe

Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • herbata malinowa
  • płatki kukurydziane polane jogurtem owocowym /wyrób własny/
  • marchewka do chrupania

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • zupa szczawiowa z jajkiem
  • ziemniaki z zieleniną
  • nuggetsy drobiowe
  • mizeria na jogurcie greckim
  • kompot owocowy

Alergeny: 1,3,7,9

 

WTOREK – 19.03.2024 r.

ŚNIADANIE
  • kawa Inka z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • pasta mięsna z suszonymi pomidorami
  • ogórek świeży
  • papryka czerwona
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
  • herbata z dzikiej róży
  • talerz witamin /jabłko, melon, kiwi, marchewka do chrupania/
  • baton porcja dobra bez cukru
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
  • zupa krupnik
  • makaron po bolońsku ze świeżymi ziołami
  • mus owocowo-warzywny / z gospodarstwa sadowniczego /
  • napar z pokrzywy
Alergeny: 1,7,9

ŚRODA – 20.03.2024 r.

ŚNIADANIE
  • płatki ryżowe na mleku
  • bułka wiejska z masłem
  • powidła śliwkowe /wyrób własny/
  • kalarepka do chrupania
Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • sok owocowy/ z gospodarstwa sadowniczego/
  • wafle ryżowe z miodem
  • marchewka do chrupania
Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • zupa pomidorowa z makaronem
  • ziemniaki z zieleniną
  • udko pieczone
  • surówka z kapusty pekinki, marchewki i ogórka kiszonego
  • kompot jabłkowy
   Alergeny: 1,4,7,9

 

CZWARTEK – 21.03.2024 r.

ŚNIADANIE

  • kawa Anatol z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • parówki z szynki
  • ketchup
  • ogórek świeży

Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • herbata malinowa
  • ryż z jabłkiem i cynamonem polany jogurtem naturalnym
  • maliny i borówki

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • zupa ogórkowa
  • kasza wiejska na sypko
  • gulasz z warzywami /brokuł, kalafior, marchewka/
  • sok jabłkowo -porzeczkowy / z gospodarstwa sadowniczego/
Alergeny: 1,7,9

PIĄTEK – 22.03.2024 r.

ŚNIADANIE
  • kawa Inka z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • pasta rybna z koperkiem i ogórkiem kiszonym
  • pomidorki koktajlowe

Alergeny: 1,4,7,11

II ŚNIADANIE
  • jogurt owocowy do picia /wyrób własny/
  • gofry kokosowe
  • jabłko, gruszka, marchewka do chrupania
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
  • krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym
  • naleśniki szrekowe
  • mus owocowo-warzywny / z gospodarstwa sadowniczego/
  • napar z pokrzywy
Alergeny: 1,3,7,9

Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.

Legenda do jadłospisu:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne