Jadłospis

Szanowni Państwo,

Rodzice dzieci, którzy nie chcą, aby napoje podawane do posiłków czy określone potrawy (np. pierogi leniwe itp.)  były dosładzane, proszeni są o pisemną informację, którą należy przekazać nauczycielom grupy. Informacja ta zostanie przekazana pracownikom kuchni w celu przygotowania odrębnych posiłków dla ww. dzieci.

Uwaga: Woda dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu oraz do wszystkich posiłków!

 

PONIEDZIAŁEK – 31.03.2025

ŚNIADANIE

  • kakao
  • bułka wiejska z masłem
  • ser żółty
  • papryka czerwona
  • pomidorki koktajlowe

Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • herbata rumiankowa
  • kaszka manna polana musem truskawkowym

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • zupa neapolitańska z makaronem
  • ziemniaki z zieleniną
  • eskalopki drobiowe
  • marchewka juniorka glazurowana
  • kompot jabłkowy

Alergeny: 1,7,9

 

WTOREK – 01.04.2025

ŚNIADANIE
  • kawa Anatol z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • paprykarz z dorsza
  • rzodkiew biała
  • pomidorki koktajlowe
Alergeny: 1,4,7,11
II ŚNIADANIE
  • herbata malinowa
  • domowe Danonki /wyrób własny/
  • biszkopty bez cukru
  • gruszka
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
  • zupa jarzynowa
  • kasza perłowa na sypko
  • żeberka pieczone w sosie własnym
  • surówka z kapusty czerwonej i jabłka
  • napar z pokrzywy
Alergeny: 1,7,9

ŚRODA – 02.04.2025

ŚNIADANIE
  • kawa Inka z mlekiem
  • bułka z masłem
  • pasta z sera i szynki
  • ogórek świeży
  • awokado
Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • koktajl kakaowo-bananowy/wyrób własny/
  • wafle ryżowe
  • mus owocowo-warzywny/ z gospodarstwa sadowniczego/
Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • żurek z kiełbasą białą i jajkiem got.
  • makaron penne z brokułami i indykiem w sosie śmietanowym
  • marchewka do chrupania
  • kompot owocowy

Alergeny: 1,3,7,9

 

CZWARTEK – 03.04.2025

ŚNIADANIE

  • zacierka na mleku
  • pieczywo mieszane z masłem
  • twarożek z rzodkiewką i  szczypiorkiem
  •  jabłko

Alergeny: 1,3,7,11

II ŚNIADANIE

  • sok gruszkowo-porzeczkowy/z gospodarstwa sadowniczego/
  • kisiel z borówkami
  • herbatniki be-be

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • zupa ogórkowa
  • kluski półfrancuskie
  • polędwiczki wieprzowe w sosie
  • surówka selera i brzoskwini
  • napar z mięty
Alergeny: 1,7,9

PIĄTEK – 04.04.2025

ŚNIADANIE
  • kawa Anatol z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • pasta z soczewicy i pieczonej papryki oraz suszonych pomidorów
  • pomidor malinowy

Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE
  • mleko
  • drożdżówka z jabłkiem /wyrób własny/
  • kalarepka do chrupania
Alergeny: 1,3,7,11
OBIAD
  • krem z cukinii, mascarpone i groszkiem ptysiowym
  • ziemniaki puree
  • jajko w sosie musztardowym
  • surówka z marchewki, jabłka posypana słonecznikiem
  • napar rumiankowy
Alergeny: 1,3,7,9

Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.

Legenda do jadłospisu:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne