Jadłospis

Szanowni Państwo,

Rodzice dzieci, którzy nie chcą, aby napoje podawane do posiłków czy określone potrawy (np. pierogi leniwe itp.)  były dosładzane, proszeni są o pisemną informację, którą należy przekazać nauczycielom grupy. Informacja ta zostanie przekazana pracownikom kuchni w celu przygotowania odrębnych posiłków dla ww. dzieci.

Uwaga: Woda dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu oraz do wszystkich posiłków!

 

PONIEDZIAŁEK – 24.02.2025

ŚNIADANIE

  • kakao
  • pieczywo mieszane z masłem
  • twarożek z brzoskwinią
  • rzodkiewka

Alergeny: 1,7,11

II ŚNIADANIE

  • herbata malinowa
  • budyń waniliowy polany musem truskawkowym
  • banan

Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • zupa klopsowa
  • ryż paraboliczny na sypko
  • kurczak z warzywami po chińsku
  • kompot jabłkowy

Alergeny: 1,3,7,9

 

WTOREK – 25.02.2025

ŚNIADANIE
  • kawa Inka z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • parówka z szynki
  • ketchup
  • ogórek świeży
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
  • herbata z owoców leśnych
  • galaretka tęczowa z melonem
  • baton zbożowy Sante bez cukru
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
  • zupa krupnik
  • makaron carbonare posypane parmezanem
  • mus owocowo-warzywny/ z gospodarstwa sadowniczego/
  • napar z mięty
Alergeny: 1,7,9

ŚRODA – 26.02.2025

ŚNIADANIE
  • zacierka na mleku
  • bułka wiejska z masłem
  • masło małpie
  • jabłko
Alergeny: 1,3,7,11

II ŚNIADANIE

  • herbata owocowa
  • płatki kukurydziane polane jogurtem owocowym /wyrób własny/
Alergeny: 1,7,11

OBIAD

  • krem brokułowo -serowy z groszkiem ptysiowym
  • ziemniaki z zieleniną
  • pulpety rybne w sosie pomidorowym
  • surówka z kapusty pekinki, marchewki i kukurydzy
  • kompot owocowy

Alergeny: 1,3,4,7,9

 

CZWARTEK – 27.02.2025

ŚNIADANIE

  • kawa Anatol
  • pieczywo mieszane z masłem
  • kanapki samodzielnie komponowane /szynka, ser, jajko, rzodkiewka, sałata, pomidor, szczypior, awokado/

Alergeny: 1,3,7,11

II ŚNIADANIE

  • mleko
  • pączek z marmolada
  • marchewka do chrupania

Alergeny: 1,3,7,11

OBIAD

  • kapuśniak z kiszonej kapusty
  • kasza gryczana biała na sypko
  • pieczeń rzymska
  • buraczki z jabłkiem
  • napar z rumianku
Alergeny: 1,3,7,9

PIĄTEK – 28.02.2025

ŚNIADANIE
  • kawa Inka z mlekiem
  • pieczywo mieszane z masłem
  • pasta z pstrąga wędzonego z kiełkami rzodkiewki
  • pomidorki koktajlowe

Alergeny: 1,4,7,11

II ŚNIADANIE
  • Actimelki do picia
  • pomarańcze
  • ciasteczka zbożowe bez cukru
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
  • zupa pieczarkowa z makaronem
  • ziemniaki z zieleniną
  • kotlety z jaj
  • surówka z pora, jabłka i marchewki
  • kompot jabłkowy
Alergeny: 1,3,7,9

Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.

Legenda do jadłospisu:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne