Jadłospis
Szanowni Państwo,
Rodzice dzieci, którzy nie chcą, aby napoje podawane do posiłków czy określone potrawy (np. pierogi leniwe itp.) były dosładzane, proszeni są o pisemną informację, którą należy przekazać nauczycielom grupy. Informacja ta zostanie przekazana pracownikom kuchni w celu przygotowania odrębnych posiłków dla ww. dzieci.
Uwaga: Woda dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu oraz do wszystkich posiłków!
PONIEDZIAŁEK – 11.08.2025
ŚNIADANIE
- kakao
- bułka wiejska z masłem
- ser żółty
- pomidorki koktajlowe
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
- koktajl mleczno-owocowy /wyrób własny/
- maliny
- słomka ptysiowa
Alergeny: 1,.7,11
OBIAD
- zupa kalafiorowa
- naleśniki z dżemem
- jabłko
- napar z mięty
Alergeny: 1,3,7,9
WTOREK – 12.08.2025
ŚNIADANIE
- kawa Anatol z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
- mleko
- chałka drożdżowa
- kalarepka do chrupania
Alergeny: 1,3,7,11
OBIAD
- zupa ogórkowa
- kasza jęczmienna na sypko
- gulasz z karkówki z warzywami
- kompot jabłkowy
Alergeny: 1,7,9
ŚRODA – 13.08.2025
ŚNIADANIE
- zacierka na mleku
- bułka wiejska z masłem
- serek homogenizowany waniliowy
- marchewka do chrupania
Alergeny: 1,3,7,11
II ŚNIADANIE
- herbata malinowa
- płatki kukurydziane polane jogurtem owocowym /wyrób własny/
- banan
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- zupa z fasolki szparagowej
- makaron z kurczakiem i cukinią
- kompot owocowy
Alergeny: 1,7,9
CZWARTEK – 14.08.2025
ŚNIADANIE
- kawa Inka z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- pasta jajeczna posypana szczypiorkiem
Alergeny: 1,3,7,11
II ŚNIADANIE
- herbata malinowa
- galaretka z owocami
- gofry kokosowe
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- krupnik
- ryż z jabłkiem posypany cynamonem i polany jogurtem naturalnym
- napar z pokrzywy
Alergeny: 1,7,9
PIĄTEK – DZIEŃ WOLNY
ŚNIADANIE
Alergeny:
II ŚNIADANIE
Alergeny:
OBIAD
Alergeny:
Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.
Legenda do jadłospisu:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne