Jadłospis
Szanowni Państwo,
Rodzice dzieci, którzy nie chcą, aby napoje podawane do posiłków czy określone potrawy (np. pierogi leniwe itp.) były dosładzane, proszeni są o pisemną informację, którą należy przekazać nauczycielom grupy. Informacja ta zostanie przekazana pracownikom kuchni w celu przygotowania odrębnych posiłków dla ww. dzieci.
Uwaga: Woda dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu oraz do wszystkich posiłków!
PONIEDZIAŁEK – 31.03.2025
ŚNIADANIE
- kakao
- bułka wiejska z masłem
- ser żółty
- papryka czerwona
- pomidorki koktajlowe
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
- herbata rumiankowa
- kaszka manna polana musem truskawkowym
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- zupa neapolitańska z makaronem
- ziemniaki z zieleniną
- eskalopki drobiowe
- marchewka juniorka glazurowana
- kompot jabłkowy
Alergeny: 1,7,9
WTOREK – 01.04.2025
- kawa Anatol z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- paprykarz z dorsza
- rzodkiew biała
- pomidorki koktajlowe
- herbata malinowa
- domowe Danonki /wyrób własny/
- biszkopty bez cukru
- gruszka
- zupa jarzynowa
- kasza perłowa na sypko
- żeberka pieczone w sosie własnym
- surówka z kapusty czerwonej i jabłka
- napar z pokrzywy
ŚRODA – 02.04.2025
- kawa Inka z mlekiem
- bułka z masłem
- pasta z sera i szynki
- ogórek świeży
- awokado
II ŚNIADANIE
- koktajl kakaowo-bananowy/wyrób własny/
- wafle ryżowe
- mus owocowo-warzywny/ z gospodarstwa sadowniczego/
OBIAD
- żurek z kiełbasą białą i jajkiem got.
- makaron penne z brokułami i indykiem w sosie śmietanowym
- marchewka do chrupania
- kompot owocowy
Alergeny: 1,3,7,9
CZWARTEK – 03.04.2025
ŚNIADANIE
- zacierka na mleku
- pieczywo mieszane z masłem
- twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
- jabłko
Alergeny: 1,3,7,11
II ŚNIADANIE
- sok gruszkowo-porzeczkowy/z gospodarstwa sadowniczego/
- kisiel z borówkami
- herbatniki be-be
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- zupa ogórkowa
- kluski półfrancuskie
- polędwiczki wieprzowe w sosie
- surówka selera i brzoskwini
- napar z mięty
PIĄTEK – 04.04.2025
- kawa Anatol z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- pasta z soczewicy i pieczonej papryki oraz suszonych pomidorów
- pomidor malinowy
Alergeny: 1,7,11
- mleko
- drożdżówka z jabłkiem /wyrób własny/
- kalarepka do chrupania
- krem z cukinii, mascarpone i groszkiem ptysiowym
- ziemniaki puree
- jajko w sosie musztardowym
- surówka z marchewki, jabłka posypana słonecznikiem
- napar rumiankowy
Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.
Legenda do jadłospisu:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne