„BABKA MARMURKOWA”
Składniki:
- 3 jajka
- 3 białka
- 1,5 szkl. cukru pudru
- 2 szkl. mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- 1 łyzka octu
- 2 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Jajka ucieramy z białkami, cukrem pudrem, powoli dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy olej i ocet. Wysmarować formę babkową margaryną i wlać większość ciasta ( około 3/4). Do 1/4 części ciasta dodać kakao i ponownie wymieszać. Wlać na jasne ciasto robiąc taki wzorek jak chcemy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec około 50 minut.
Jajka ucieramy z białkami, cukrem pudrem, powoli dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy olej i ocet. Wysmarować formę babkową margaryną i wlać większość ciasta ( około 3/4). Do 1/4 części ciasta dodać kakao i ponownie wymieszać. Wlać na jasne ciasto robiąc taki wzorek jak chcemy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec około 50 minut.
Smacznego życzy
Blanka wraz z mamą
Blanka wraz z mamą