„SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z NIEBIESKIM SEREM”
Składniki:
- ok. 750 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 cebula czerwona
- 80 g sera z niebieską pleśnią (gorgonzola, lazur lub rokpol)
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka pestek z dyni
- 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu winnego
- kilka kropel octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
Sos:
Wymieszać musztardę, miód, ocet winny i balsamiczny oraz natkę pietruszki. Następnie stopniowo dodawać 3 łyżki oliwy cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Ziemniaki pokroić w grubą kostkę, polać sosem i delikatnie wymieszać. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć razem z orzechami na pozostałej oliwie. Dodać do sałatki, doprawić solą i pieprzem, posypać pestkami z dyni uprażonymi na suchej patelni oraz pokrojonym drobno serem.
Odstawić na kilka godzin, ale nie do lodówki.
Smacznego życzy
Mateusz wraz z mamą
Mateusz wraz z mamą