„CIASTO BANANOWE”
Składniki:
- 4 banany
- 7 łyżek masła
- 10 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z cytryny
Krem:
- 1 pojemnik śmietany kremówki
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Spód tortownicy wyłożyć papierem pergaminowym.
Stopić w rondlu 2 łyżki tłuszczu i wlać do tortownicy, posypać 5 łyżkami cukru.
Pozostały tłuszcz utrzeć z resztą cukru i jajkami na gładką masę.
Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia i wsypać do masy.
Banany pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. Pokrojone owoce ułożyć równo w tortownicy. Można posypać wiórkami kokosowymi.
Całość odstawić na kilka minut.
Na warstwie bananów równo rozprowadzić ciasto.
Wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika, piec około 40 minut.
Po wyjęciu posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać kakao i cukier. Gotowy krem przełożyć do miski.
Ciasto pokroić i podawać z kremem.
Julia wraz z mamą