„DROŻDŻÓWKA JOLI”

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 1,5 szkl. cukru
  • 9 żółtek
  • 1 kostka masła
  • około 0,7 l mleka
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 20 dkg mąki
  • 10 dkg cukru pudru
  • 10 dkg masła
  • szczypta proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku pomarańczowego
Wykonanie:
Drożdże+ 2 łyżki cukru+ 1 szkl. ciepłego mleka+ mąka – tyle żeby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Wszystko wymieszac i odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić, żółtka utrzeć z resztą cukru; mąkę wsypać do miski i dodać utarte żółtka. Wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko stopniowo mieszając ręką, na końcu dodać roztopione ciepłe masło i wymieszać. Posypać mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia – aż zwiększy objetość dwukrotnie. Ciasto wyłożyc na dwie blachy i posypać kruszonką.
piec w temp. 175-180 C około 0,30 – 0,45 minut.
Smacznego życzy
Justynka wraz z mamą