„PĄCZKI Z LODÓWKI”

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 0,5 l mleka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki octu
  • 4 łyzki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 żółtka

Wykonanie:
Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem i margaryną. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, proszek, jajka – wymieszać.  W to wlać drożdże rozrobione z mlekiem i margaryną (przestudzone). Na koniec dodać 2 łyżeczki octu i wymieszać dobrze drewnianą łopatką. Wstawić na około 30 minut do lodówki do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie robić pączki z powidłami śliwkowymi.

Smacznego życzy
Karolina z mamą