„SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z NIEBIESKIM SEREM”

Składniki:
  • ok. 750 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 cebula czerwona
  • 80 g sera z niebieską pleśnią (gorgonzola, lazur lub rokpol)
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • kilka kropel octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
Sos:
Wymieszać musztardę, miód, ocet winny i balsamiczny oraz natkę pietruszki. Następnie stopniowo dodawać 3 łyżki oliwy cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Ziemniaki pokroić w grubą kostkę, polać sosem i delikatnie wymieszać. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć razem z orzechami na pozostałej oliwie. Dodać do sałatki, doprawić solą i pieprzem, posypać pestkami z dyni uprażonymi na suchej patelni oraz pokrojonym drobno serem.
Odstawić na kilka godzin, ale nie do lodówki.

Smacznego życzy
Mateusz wraz z mamą